Декларация срещу агресията по време на протестите на Орлов мост

Политическа партия ‘Зелените’ декларира, че нейните адвокати, които доброволно съдействаха последните три дни за освобождаване на задържаните протестиращи от 1-ви РПУ, протестиращи срещу приетия мафиотски закон за горите, няма да помагат на лица задържани за вандалски действия, като хвърляне на предмети, разбиване на бутилки, а още повече за насилие над други хора.

 

Призоваваме всички наши членове и симпатизанти да оказват помощ и съдействие на всички журналисти отразяващи протестите срещу закона за горите и да не пренасят върху журналистите мнението си за редакционната политика на медиите. Всяко друго поведение е нецивилизовано и недемократично.

 

Протестираме срещу неадекватното поведение на полицията по време на протестите срещу закона на горите. Помолена от мирно протестиращи вечерта на 15.06.2012 в района на бул Евлоги Георгиев да озаптят хвърлящите бутилки и камъни лица, полицаите са отказали с мотив, че ще бъдат обвинени в “полицейско насилие” – свидетелства за това бяха публикувани от симпатизанти на Зелените с имената на свидетелите в мрежата Фейсбук. Явно обаче полицията не се притеснява да арестува без предварително поискване на документите и без предварително легитимиране на полицаите на мирно протестиращи граждани на Република България. Бездействието в първия и действието във втория случай е една от основните причини за нагнетяване на напрежението и призоваваме журналистическата общност да не набеждава пробуденото гражданско общество от най-вече младежи за тези действия и да отразява обективно гражданските протести.