Декларация на политическа партия „Зелените“ относно отявления войнстващ лобизъм и клевети на министрите Найденов и Цветанов

 

Станахме свидетели на приемането на изцяло лобистки и обслужващи частни корпоративни интереси промени в Закона за горите. Естественото възмущение на хората,  осъзнаващи опасностите от унищожаването на природен ресурс преля нивото на търпимост и се изрази в протестите в София.

В същото време представители на управляващата партия ГЕРБ и нейни министри си позволиха недопустими, възмутителни и незаконни изявления! Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов  освен откровеното признание, че са направили закон в услуга на частни корпоративни интереси, в изказването си противопостави едни граждани на други  с откровеното си подканяне към жителите на малките планински общини да защитят текстовете, предложени от него и парламентарната група на ГЕРБ, с което подтикна към размирици.  Вместо да защити обществения интерес и направи необходимото за постигане на  публично съгласие и нормално протичане на законодателния процес като съгласува с гражданите, НПО и всички заинтересовани страни промените в Закона за горите, мин. Найденов реши да призове в защита на офшорните  капитали  жителите на  малките общини! Ако се съди по информация от служители на горски стопанства, министър Найденов е стигнал още по-далеч, като е издал нареждане, или е позволил на своя колега и най-голям лобист – Емил Димитров да нареди на тези служители да пътуват до София, за да участват в контра-протест, организиран от фиктивното НПО ‘Природата за хората и регионите’.

‘Зелените’ не приемат категоризирането на будната гражданска съвест като „услуга на организираната престъпност“ и откровеното манипулиране на обществото от страна на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов! Гузното мълчание на този министър в продължение на четири дни бе заменено с безпрецедентното етикетиране на млади и интелигентни хора като криминален контингент!
Трябва да напомним, че именно тези двама министри в тясна връзка, демонстрирана в медиите, с олигарсите на ски-бизнеса и с директното си лобиране в тяхна полза не изпълняват собствените си задължения по опазването на българските гори от бракониерска сеч и предотвратяването на всички нарушения на законите в тази посока! Нито М. Найденов, нито Цв. Цветанов са направили необходимото, за да се спре безконтролното изсичане на гори!

Друг министър на ГЕРБ – Вежди Рашидов, също си позволи недопустими изказвания, с което потвърди своята показна субективност и необоснована намеса. С думите си той доказа,  че продължава застъпническите си дейности към оглавяваната от Филип Цанов организация, чийто член доскоро беше и той.

Един от предводителите на незаконния контра-протест, блокирал пътя край Симитли, изнесе изключително интересни факти в дебата си с Борислав Сандов – един от тримата съпредседатели на ПП ‘Зелените’, в ефира на българска медия. Депутатът Любен Татарски  – председател на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление заяви, че организатор на протеста всъщност са местните власти, което е в нарушение на чл. 2 и чл. 11 от ЗСММ (Закона за събранията, митингите и манифестациите).  Плакати и скандирани лозунги от протеста им са  ‘Не на ветото на президента’, което е  в разрез с Конституцията на България и опит за суспендирането й. Подобни прояви на местни власти са изключително неприемливи, особено  предвид че точно тези общини нямат директна заинтересованост от Закона за горите, тъй като Рила и Пирин са национални паркове и там  важи Законът за защитените територии.

ПП ‘Зелените’ настоява за незабавната оставка на Мирослав Найденов и Цветан Цветанов в отговор на недопустимото им поведение и манипулации, противопоставяне на българските граждани, обидни и неверни квалификации и безсрамно и нагло изопачаване на фактите и истината!