Защо гори Витоша и Законът за горите?

Уважаеми дами и господа,

 

Бихме желали да ви поканим на прес-конференция в БТА, която ще се състои утре (04.07) от 11.00 ч. (http://www.bta.bg/bg/pressclub/id/959/), и на която представител на ПП ‘Зелените’ ще изложи своите аргументи относно лобисткия характер на промените в ‘Закона за горите’ и последвалата ни позицията от общественото обсъждане днес. На прес-конференцията ще бъдат представени и нови факти, които разясняват как с проекта на Закон за горите, върнат с ветото на президента, щяха да се реализират най-крупните ‘заменки’ от близкото минало и как увеличената тарифа за изкупуване на произведена енергия от биомаса се връзва с плана за изсичане на огромни площи от българските гори.

 

Изключително тревожно е положението на Витоша в момента, заради разрасналия се пожар и лошата координация и подготовка от страна на Правителството. Министър Найденов затвърждава с допълнителни аргументи позицията на ‘Зелените’, според която той следва незабавно да напусне МЗХ. Продължавайки да обижда будните граждани на България, които заявиха отчетливо своята позиция с протестите на #Орловмост, допълнено с обвинения за неучастие на природозащитници като доброволци при гасенето на пожара в резерват Бистришко бранище, този министър окончателно се дискредитира. Последните манипулации от страна на министрите Караджова и Найденов са насочени към това, че в резерватите не можело да се сече „гората” и трябвало „разрешение”, което било забавило огнеборците. Неверни твърдения, защото в случая става дума не за гора, а за отстраняване на мъртвадървесина и паднали стволове при възникнал пожар с цел създаване на противопожарни просеки.  Тази паданала маса не представлява гора, не подлежи на разрешителен режим. Това заедно с ясния текст на чл. 17 на Закона за защитените територии изрично посочващ в ал. 1, че  „В резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на:….

Т. 5. потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени вследствие на природни бедствия…“ буди недоумение как е възможно два дни пожарът да бушува, а на огнеборците да не им е разрешено да се броят с тези стандартни методи на изсичане на просеки.

 

На днешното поредно събиране на #Орловмост членове и симпатизанти на ‘Зелените’ ще подкрепят призива за солидарност с огнеборците на Витоша, както и с протестите във Варна относно Общия устройствен план и Морската градина,  и в Стара Загора – относно ‘Парк Бедечка’.

На #Орловмост днес ще присъства и Жаклин Крамерс, която е главен секретар на Европейските Зелени.

За контакти:
Андрей Ковачев (член на Националния съвет на ПП „Зелените“) 0887-788-218 
Борислав Сандов (Съпредседател на ‘Зелените’) – 0887-096-757