Зелените очертаха проблемите на Черно море пред журналисти във Варна

Калина Павлова: Референдумите са начин да продължим битката с презастрояването
Презастрояването на крайбрежната ивица е сред основните проблеми на Черно море в България, заяви Борислав Сандов, съпредседател на партия “Зелените” на пресконрефенция във Варна по повод Деня на Черно море, 31 октомври.

“В новия общ устройствен план за първи път статутът на територията по Алея първа вместо зона за отдих става квартал за обществено обслужване. Освен това, още преди повече от година поканихме областния управител, кмета и окръжния прокурор по повод геодезичните измервания на автентичния морски бряг, който попада в теренa, на който са се настанили “Холдинг Варна”, допълни Калина Павлова, архитект и дългогодишен застъпник на обществения интерес при сделката за “Алея Първа”. Въпреки че имаме явно присвояване на изключителна държавна собственост, досега изпълнителната власт не е реагирала. Затова ние ще продължим битката чрез иницииране на референдум, предизвикан от гражданска подписка. Оптимист съм, че за три месеца необходимите 30 хиляди подписа могат да бъдат събрани.” Идеята за референдума е на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА).

Сдружението, с подкрепата на други неправителствени организации и партия “Зелените”, е отправило поименни писма с предложение за решаване на въпроса и евентуално свикване на референдум до всеки общински съветник, но нито един от тях не е подкрепил категорично инициативата. Лични срещи са проведени с общинските съветници Гуцанов (БСП), Недков (СК), Костадинов (ВМРО) и Шиваров (Движение ГЕРБ). Текста на изпратените писма можете да видите тук: http://sopa.bg/request.php?1738.

“Алея Първа не остава единственият пример за брутално презастрояване, доразви тезата си Борислав Сандов. В Балчик същата групировка (ТИМ) строи огромни апартаментни комплекси до самият морски бряг – там, където преди това е имало плаж. Ако гражданите не реагират, има опасност презастрояването да обхване голяма част от плажната ивица до северната ни граница. Нашата цел ще бъде да предотвратим подобен сцeнарий с помощта на активно гражданско представителство по места.”

Калина Павлова добави, че референдум по въпросите за крайбрежието може да бъде проведен и в Балчик.

От “Зелените” споменаха и за други актуални проблеми, свързани с Черно море: намаляващото биоразнообразие, което застрашава и поминъка на рибарите и се отразява негативно на туризма, рисковете от бъдещите сондажи за газ и нефт в шелфа на морето, замърсяването на водите. В непосредствена близост до северната и южната ни крайбрежна граница пък съществуват два важни актуални въпроса – предстоящият през декември местен референдум в Мангалия (Румъния) за добива на шистов газ, както и планирания от Турция строеж на атомна централа.

На същия ден в Инеада (Турция) за този строеж тече обществено обсъждане, на което също присъстват  представители на “Зелените” – https://oldsite.zelenite.bg/4597. Борислав Сандов използва този въпрос, за да заяви категоричната позиция на партията против развитието на ядрената енергетика в България чрез строежа на нови ядрени мощности на предстоящия национален референдум.