Референдумът опорочен и от ЦИК, Зелените го обжалваме

 

От партия „Зелените“ смятаме, че решение №5 на ЦИК от 13-ти ноември е сериозен удар по демокрацията в България и законноста на предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика. С това решение ЦИК определя застъпници на алтернативната позиция да бъдат единствено инициативни комитети, докато Законът за прякото участие на граждани в Държавната власт и местното самоуправление и Изборния кодекс не предвиждат такова ограничение. Партиите и гражданите са изключени нерегламентирано от застъпничество на алтернативната позиция по темата на предстоящия референдум. 

Интересно е също, че ЦИК не прилагат съответните разпоредби от Изборния кодекс за регистриране на инициативен комитет за независим народен представител, където са необходими 5000 подписа, а налага нормите за партия – 7000. От “Зелените“ намираме за недопустимо смесването на различни обществени формации и съответните изисквания за тях във вреда на гражданското общество.

Решението предвижда също така един изключително кратък и нереален срок за събиране на подписка – до 07.12.2012 г. Събирането на подписи може да започне със най-рано на 14.11.2012г., тъй като нужните за това документи са обявени на електронната страница на ЦИК късно вечерта на 13.11.2012г.

Съгласно Изборния кодекс (чл. 109, ал. 4) подписката за участие в избори следва да бъде внесена от инициативния комитет в срок до 32 дни преди изборния ден. Специално за референдума обаче крайният срок за регистрация на инициативните комитети като застъпници на алтернативната позиция и внасянето на подписката с данни на най-малко 7000 граждани следва да стане не по-късно от 50 дни преди изборния ден. В нарушение на изборния кодекс и без това краткият срок е съкратен допълнително от ЦИК с 18 дни.

Решението на ЦИК ще опорочи допълнително предстоящия референдум и нарушавайки правата на всички български граждани за равен достъп до двете гледни точки (чл. 16, ал. 2 от Закона за прякото участие на граждани в Държавната власт и местното самоуправление“) 

Веднага след  излизането на решението “Зелените” го обжалвахме като незаконосъобразно. Според нас този референдум ще е изключително показателен доколко демократични са българските институции. След неадкватността на въпроса за референдума, след насрочването му за дата, при която първата седмица за дебат съвпада с новогодишните празници, настоящето решение на ЦИК е още едно доказателство за нежеланието на управляващите да допуснат решенията в България да бъдат вземани според принципите на демокрацията.

 

Лица за контакти:
Борислав Сандов (Съпредседател на ПП ‘Зелените’) – 0887-096-757

Пламен Атанасов (Член на Националния съвет на ПП ‘Зелените’) – 0899-756-903
адв. Десислава Димитрова – 0887-214-762