Срещи на националното ръководство с местни зелени инициативи в Балчик, Варна и Добрич

Съпредседателят на Зелените Борислав Сандов и Лилия Костова, член на Националния съвет и редактор на Зеления бюлетин посетиха от 30.10.2012 до 02.11.2012 Балчик, Варна и Добрич. Официалният повод беше Деня на Черно море – 31 октомври. Той стана повод за пресконференция с участието и на Калина Павлова, член на Националния съвет на “Зелените” и активен участник в защита на Морската градина от грандоманския проект “Алея първа”. Пред журналисти от местните медии бяха очертани проблемите на Черно море – презастрояване, намаляващо биооразнообразие, сондажи за нефт и газ, както и плановете на Турция за изграждане на АЕЦ до южната ни граница. Презастрояването стана и причина за посещението в Балчик заедно с Илиян Илиев, член на “Сдружение за оптимизация на правосъдието и администрацията” (СОПА). Строящият се гигантски комплекс от апартаменти до самия бряг, на мястото на предишния изкуствен плаж предизвиква възмущението на местните граждани, които имат нужда от подкрепа как да атакуват и евентуално спрат строежа. Проведената среща в Деня на народните будители доведе до пускане на сигнал за незаконно строителство, подкрепена с подписка от граждани на Балчик и чужденци, собственици на апартаменти. Сигналът бе внесен на място до кмета на Балчик, с копие до районна прокуратура – Балчик, президента на републиката, омбудсмана, Министерски съвет, Министерството на рагионалното развитие и благоустройството, областните институции във Варна и Добрич.
Срещата в Добрич бе подготвителна за създаването на местна организация на „Зелените“ в Добрич. На нея присъстваха двамата общински съветници на коалицията „Граждани в повече“, част от която е и партия „Зелените“ – Милко Пенчев и Павел Павлов, кандидатът ни за общински съветник от Балчик Надя Пампорова и други активисти на коалицията. Те научиха повече за процедурата по създаване на местната организация и заявиха желанието си да скрепят създаването на организацията с местна инициатива.
Част от програмата бяха също празникът на училище „Христо Ботев“ в родното село на Петър Дънов Николаевка послучай 165 години от създаването му, както и посещение на лекция на Щефан Шмид-Маркс, член на Националния съвет на „Зелените“ на тема брегозащита, с доста аргументи против Алея Първа. След лекцията Зелените от София и Варна заедно със симпатизанти на зелената политика и граждански активисти за запазването на морската градина дискутирахме възможни бъдещи действия на неофициална и спонтанна вечеря. Проведени бяха и разговори за укрепване на местната организация на Зелените в морската ни столица.