Конгресът на ЕЗП в Атина акцентира върху социалната криза и зеления изход от нея

Кризата и свързаните с нея социални и екологични проблеми бяха основната тема на конгреса на Европейската зелена партия в Атина от 9 до 11 ноември 2012. Неслучайно гръцката столица с почти всекидневните й стачки беше избрана за място на когреса – идеята е да се акцентира върху проблемите с бедността, емиграцията и надигащата се дясна вълна, неизменна част от ежедневието в Атина, както и върху задълбочаващите се екологични проблеми на Балканите в минния сектор – с разхлабваните от правителствата стандарти за добив на злато и мед.

Минодобивът беше сред основните теми и на Балканската среща на 8 ноември. Георгиус Блионис от “Екологои Прасинои” и Борислав Сандов от “Зелените” направиха сравнение между проблемите в Гърция, Румъния и България, след което бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между трите страни. Борислав докладва също за успеха на кампанията за шистовия газ в България, а след това Александър Ковачевич от сръбския офис на зелената фондация “Хайнрих Бьол” представи възможностите да бъде направен преход от традиционни енергоизточници към възобновяеми такива.

След официалното откриване на конгреса на 9 ноември сутринта, програмата продължи с работни срещи за различни политики – социална, дигитални права, емиграция,  и с неофициални разговори и създаване на контакти между представители на зелените партии от различни страни.

Основната цел на делегацията на “Зелените” (Георг Тупарев, Борислав Сандов, Калина Павлова, Боряна Хрисимова, Щефан Шмид-Маркс, Лилия Костова) беше партията да стане пълноправен член на Европейската зелена партия и това беше главната тема на проведените разговори с представители на зелените партии от различни европейски страни. “Зелените” акцентираха върху активните си действия в различни кампании – за защита на горите, срещу добива и проучванията на шистов газ, срещу въвеждането на ГМО и срещу развитието на ядрената енергетика. Подчертана бе демократичността на структурите на “Зелените” и невинаги добрия имидж на останалите зелени партии сред българските граждани, както и тяхната пасивност по отношение на наболели в обществото проблеми. Вечерта на 9-ти ноември Даниела Божинова от “Зелените” бе лектор на панела за пряка демокрация, където запозна Европа с практиките на референдумите в България.

На 10 ноември лектори бяха Георг Тупарев в панела за шистовия газ и Борислав Сандов в панела за индустриален мениджмънт. С компетентните си презентации те спечелиха голяма част от присъстващите делгати, чиято идея за България и зеленото й представителство си остава доста неясна.

На 11 ноември по предложение на Съвета на ЕЗП бе гласувана поправка, според която “проблематичното представителство на България в ЕЗП предстои да бъде решено до следващия конгрес през пролетта на 2013 година.”

“Ще докажем, че България може да има достоен член на европейското зелено семейство с истински зелени ценности”, бе коментарът на Георг Тупарев по повод на поправката. Избрано беше и ново ръководно тяло на ЕЗП, в което влизат: съпредседатели – Моника Фрасони (Италия) и Райнхард Бютикофер (Германия); генерален секретар – Жаклин Кремерс (Холандия); ковчежник: Лена Линдстром (Швеция); членове на комитета: Пану Латури (Финландия), Гуендолин Делбо Корфий (Франция), Мар Гарсия Санс (Испания), Стив Емът (Великобритания), Сарасвати Матийо (Фландрия, Белгия).