Референдумът за нова АЕЦ – дълг на всеки отговорен българин е да гласува с ‘Не’!

Нов инициативен комитет против изграждането на нова АЕЦ в България “Зелените алтернативи против АЕЦ” проведе първия си медиен брийфинг в сряда, 20.11.2012 г. от 12.00 ч. в Пресклуба на БТА. Комитетът бе сформиран в събота, 17.11.2011 от представители на Политическа партия “Зелените”, Българска антиядрена коалиция (БАЯК), Българска фотоволтаична асоциация и граждани с активна позиция. Целта на комитета е да постигне отрицателен отговор на референдума за строежа на нова ядрена централа в България, насрочен за 27 януари.

Членове на комитета са: Борислав Сандов – георгаф, съпредседател на ‘Зелените’, представляващ официално комитета, Деница Йоцова – социолог, представител на Greenpeace за България, Никола Газдов – икономист, председател на Българска фотоволтаична асоциация, Албена Симеонова – агроеколог, биоземеделец и председател на Фондация за околна среда и земеделие, Петко Ковачев – икономист, директор на Институт за зелена политика, Георг Тупарев – физик, съпредседател на ‘Зелните’, Петър Пенчев – математик, представител на АСС „Анна Политковская“, Калина Павлова – архитект, член на Националния съвет на ‘Зелените’, Петър Кърджилов, специалист по риск комуникация, представител на Българска антиядрена коалиция, Владимир Аличков – икономист, зам. председател на Българска фотоволтаична асоциация, Лилия Костова – журналист, представител на Български център за зелена икономика, Андрей Ковачев – еколог, член на Националния съвет на ‘Зелените’, Вера Петканчин – консултант бизнес развитие, активен застъпник в обществени кампании, Стефан Стойков – юрист, активен правозащитник.

Комитетът има за цел фарсът „АЕЦ “Белене” окончателно да изчезне от медийния, обществен и политически дневен ред след провеждането на националния референдум, като изключително опасен, мръсен и обирчащ на страх, риск и бедност всички български граждани проект. Една нова АЕЦ ще бъде от полза единствено на ядрената мафия у нас и чужди геополитически интереси. Замисленото от опозицията и от подгласящата ѝ партия на власт, строене на нова ядрена електроцентрала трябва да бъде окончателно пракратено като крайно опасно, безумно скъпо и напълно безсмислено начинание, смятат учредителите на комитета. Според тях бойкотирането на референдума не може да бъде отговорно и разумно решение, тъй като рискува гласувалите с ‘Да’ да имат превес. Това би позволило на Народното събрание да решава самостоятелно за нови ядрени електроцентрали, независимо дали в референдума са гласували необходимите над 4 млн души.

 

Инициативният комитет “Зелените алтернативи против АЕЦ” е сформиран след скандалното решение на ЦИК, по силата на което беше отказана регистрация на ‘Зелените’, а застъпници на алтернативната теза могат да бъдат единствено новосформирани инициативни комитети от физически лица, макар за тях да важат изискавания като за партии. „Зелените“ и гражданските обединения в БАЯК определят това решение като посегателство върху демокрацията и конституционните права на българските граждани за пряко участие. „ЦИК действа като маша на про-ядрените интереси, като на практика въвежда административни ограничения за защитниците на естествената гражданска позиция за безядрено и здравословно бъдеще на България, и по този начин компроментира референдума като висша форма на пряка демокрация“, заяви Борислав Сандов от „Зелените“.
Всички представители на комитета заявяват, че са наясно с факта, че основният аргумент на подкрепящите АЕЦ – този за евтина електроенергия за потребителите – е напълно несъстоятелен, тъй като той не кореспондира с реалните разходи, които се плащат чрез данъците. За разлика от всички други технологии в енергетиката, цената на които намалява във времето, тази на ядрените централи постоянно нараства и вече е в пъти по-висока от различни ВЕИ технологии. Това е факт, дори без да се включват разходите за извеждане от експлоатация на реакторите и съхранението на радиоактивните отпадъци за хилядолетия.
Според инициативния комитет “Зелените алтернативи против АЕЦ”, подкрепата за нова АЕЦ означава заробване за собствените ни деца и внуци, и за техните деца и внуци, с плащания за вредните последици от енергия, която никога няма да стигне до тях. Подкрепата за АЕЦ означава още и пряк риск за живота ни тук и сега (да си спомним Чернобил, Фукушима, Три Майл Айлънд).
Зелените алтернативи съществуват. Трябва само да се обърнем към тях. Преди това обаче, явно ще трябва да се ‘обезпаразитим’ от мошениците, които ни обират всеки ден и искат да продължат да го правят с лъжи и манипулации за енергетиката. България трябва да докаже, че принадлежи към развитите граждански демокрации и да се присъедини към Япония, Германия, Италия, Швейцария, Австрия, Литва и други страни, които зачеркнаха ядрената опция от бъдещето си, заявяват учредителите на комитета.

Бланката можете да свалите от тук.

За контакт:
Борислав Сандов, ПП „Зелените“:             0887 096 757      
Петър Кърджилов, БАЯК:             0886 473 288      
Владимир Аличков, БФА:             0887 989 662      
Петко Ковачев, ПП „Зелените“:             0888 420 453