ИК „Зелените алтернативи против АЕЦ“: повреда в швейцарската АЕЦ „Безнау“ миналата нощ отново доказва мнимата безопасност на ядрената енергетика в Европа

Тази нощ в Швейцария: „Блок 2 на атомната електроцентрала в Безнау се е изключил автоматично. Системата е засекла повреда в не-ядрената част на реактора. Всички системи са функционирали нормално по време на изключването”, заявява Даниела Бидерман, говорител на компанията „Акспо“, собственик на електроцентралата.


За порeден път става нагледно, че повреди и аварии могат да се случват и в най-развитите атомни държави и икономически сред най-развитите в света, каквато е и Швейцария. В страната работят 5 (пет) атомни реактора, които генерират годишно над 26 милиарда кВт*ч от електричеството в страната, което представлява около 41% от общата продукция на електроенергия.


Следва да напомним, че, след третата най-голяма световна авария в АЕЦ – тази във Фукушима на 11 март 2011, Швейцария стана една от държавите, които се отказваха от по-нататъшно развитие на ядрената енергетика, т.е. да не строят нови мощности и след затварянето на последния блок, планирано за 2034 г., повече никога да не разчита на нея.


За последните малко повече от 6 месеца в родната АЕЦ „Козлодуй” имаше цели 3 (три) аварийни спирания на блок 6 и едно принудително – на 5-ти. Изключително сме разтревожени от тази негативна тенденция. В кампанията на референдума ще положим всички усилия да информираме повече хора по темата, за да излязат и гласуват с „Не“. Според нас отговорът „Не“ трябва да се тълкува за позиция против строенето не само на АЕЦ „Белене“, а на нови ядрени мощности изобщо.

Комитетът „Зелените алтернативи против АЕЦ“ бе сформиран на 17.11.2011 от представители на Политическа партия “Зелените”, Българска антиядрена коалиция (БАЯК), Българска фотоволтаична асоциация и др. Целта на комитета е да постигне отрицателен отговор на въпроса на референдума за строеж на нова ядрена централа в България, насрочен за 27 януари.

За контакти:

Борислав Сандов, ПП „Зелените“ – 0887 096 757

Петър Кърджилов, БАЯК – 0886 473 288