Работна среща „АЕЦ Белене – митове и реалности“

ЗЕЛЕНИТЕ взеха участие на работна среща „АЕЦ Белене – митове и реалности“, организирана от Фондацията за околна среда и земеделие и Института за зелена политика, която се проведе в сградата на община Свищов на 10.11.2008 г. На срещата присъстваха депутати от СДС, ДСБ, ЗНС и ЕНП, както и кметове на общини от 100-километровата зона около площадката на бъдещата атомна централа. Лекторите – Георги Касчиев, Петко Ковачев, Мартин Димитров и Иван Иванов – разясниха недостатъците и скритите от правителството рискове. Липсва адекватна Оценка за въздействието на околната среда, тъй като проектният реактор не е работил никъде по света и България ще бъде опитното му поле. Липсва детайлен технически проект, който да е получил и одобрението от агенцията по ядрено регулиране, вследствие на което стратегическият инвеститор RWE е на път да се оттегли, след заседанието си на 2-ри ноември. Обезпокояващо е пренебрегването на сеизмичния риск в района – наличието на два сейзмични разлома. Заметресението от 1977 г. с магнитуд 7.2 е взело 120 жертви в Свищов.

Беше разбит митът за бъдещите работни места, тъй като те ще бъдат заети от минимум 2 500 руски специалисти, работещи за руската компания „Атоменергострой“. Коментирани бяха държавните гаранции за проекта от 1 милиард и 200 милиона лева, блокирани в настоящия бюджет и прехвърлени в този за 2009 година, както и изявленията на министри, че при липса на кредитиране можем да получим държаван заем от Русия, плюс кредитиране от фискалния ни резерв.

Решено бе да се изготви обща позиция на кметовете от района, която да бъде връчена на надзорния съвет на германската компания RWE и на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, както и да бъде поканен еврокомисарят Андрис Пийбалгс да посети Свищов.