Комитетът по петициите на Европейския парламент в България

За петициитеВ резултат от усилията на всички съпричастни към каузата за защита на българската природа Комитетът по петициите на Европейския парламент дойде в България. В периода от 27-ми до 30-ти октомври председателят Марцин Либицки, зам. председателката Кати Симот и депутатът от Европейската зелена партия Дейвид Хамерщайн бяха на проучвателна мисия относно петициите, подадени от различни представители на ЗЕЛЕНИТЕ, коалиция „За да остане природа в България“, „Граждани за Рила“, БДЗП и др.

На 27-ми октомври тримата евродепутати изслушаха представяне на петициите от персоналните вносители.

На 28-ми октомври Комитетът по петициите, заедно с представители на ЗЕЛЕНИТЕ, „Граждани за Рила“, БДЗП и други неправителствени организации обходиха и видяха с очите си безобразията в Рила. Заедно посетихме Боровец, Бели искър, Говедарци, Паничище, коритото на река Джерман. Евродепутатите бяха безмерно поразени от гледките на багерите, строителните машини, лифтове и т.н.

На 29-ти октомври, на път за Габрово, заведохме делегацията в Челопеч и хвостхранилището на мините, за да се уверят в критичността на ситуацията и евентуалната екологична катастрофа при въвеждането на цианидни технологии.

В резултат на посещението си и последвалите срещи с представители на българските институции, на които е представена една съвсем различна картина (както и очаквахме), заключенията на Кати Симот и Дейвид Хамерщайн се изразяваха в следните няколко пункта:
– Правителството покровителства престъпни практики и прикрива екологичните нарушения и престъпления на бизнес-групи и офшорни компании;
– Ситуацията в България е критична по отношение на екологичните нарушения, като унищожаването на природата е в драстични мащаби;
– Съществува непосредствена опасност от екологична катастрофа, която би довела до сериозно застрашаване на здравето на милиони българи;
– Необходимо е да се предприемат спешни и неотложни мерки от Европейския парламент, както и незабавна намеса на Европейската комисия.

Дейвид Хамерщайн изтъкна, че хората, които протестират, са вън от управлението, но искат да са част от европейските закони и те да се прилагат, докато хората от управлението – правителството, – искат да са извън европейското законодателство:

Двамата евродепутати обещаха:
– спешна среща с Еврокомисаря по екология Ставрос Димас, на която ще настояват за неотложни мерки спрямо България;
– Съвместна резолюция с Комисията по околна среда и екология на Комитета по петициите
– Въпросът със ситуацията в България да бъде поставен на извънредно пленарно заседание на Европейския Парламент.

Имаме основание да сме доволни и от работата си по събраните подписи за Иракли, Перелик и срещу цианидните технологии, и от представянето на нашите и други петиции. Няма да намаляваме усилията, работата и активността си. Днес постигнахме успех, но е необходимо да се свърши още много работа. Всяка подкрепа ни е ценна.