Инициативен комитет “Зелените алтернативи против АЕЦ” внесе над 7000 подписа в ЦИК

Днес в 16:20ч. инициативният комитет “Зелените алтернативи против АЕЦ”, внесе нужните над 7000 подписа за регистрация като страна застъпваща позицията ПРОТИВ в предстоящия референдум. В комитетът на най-категоричните противници на нови ядрени мощности участват граждани от партия “Зелените”, Българска фотоволтаична асоциация, Фондация за околна среда и земеделие, Българска антиядрена коалиция и др. При събирането на подписите комитетът бе подкрепен от неправителствения природозащитен сектор, представителите на биоземеделието и алтернативния туризъм.

 

Вносителите вярват, че ще успеят да разобличат лъжите на енергийно-ядрената групировка у нас, която дълги години манипулира обществото в областта на енергетиката, опитваща се да ни убеди в ползите на една опасна и скъпа технология, която обрича човечеството и дългове и хилядолетен риск. По време на събирането на подписите хората с активна гражданска позиция в София и страната, потвърдиха, че осъзнават тези манипулации и ще гласуват подкрепяйки ЗЕЛЕНИТЕ АЛТЕРНАТИВИ.

 

Представляващият комитета Борислав Сандов, заяви пред медиите при внасянето на подписката, че „България следва да затвърди тенденцията от последните години за отхвърляне на високорискови технологии, които застрашават живота и здравето на хората и водят до монополизиране на сектори от икономиката. България  трябва да докаже, че принадлежи към Европа, която се отказва от ядрената енергетика и подкрепя конкурентния пазар, възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност – създаващи нови работни места и водещи до устойчиво развитие и енергийна независимост на страните, регионите и общностите.

От „ЗЕЛЕНИТЕ АЛТЕРНАТИВИ” призовават българите да гласуват с ‘Не’ на предстоящия референдум, като по този по начин допринесат България да излезе от икономическата и политическа криза, и да се присъдени към групата на развитите граждански демокрации като Япония, Германия, Италия, Швейцария, Австрия, Литва, които зачеркнаха ядрената енергетика от бъдещето си и избраха ЗЕЛЕНИЯТ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ.

 

 

За контакти:

Борислав Сандов – 0887-096-757

Никола Газдов – 0878-387-325

Деница Йоцова – 0889-880-980

 

Допълнителна информация:

http://stopatom.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ZeleniteAlternativi