ЗЕЛЕНИТЕ подкрепи протеста на кампанията „Свобода, а не страх“

Свобода, а не страхГражданският протест на българската част от европейската кампания „Свобода, а не страх“ протече мирно и в столицата. Кампанията е в защита на личната свобода в интернет и против нарушаването на свободата на словото и конституционните права на българските граждани с приемането на новия телеком пакет в ЕС и Наредба 40 на МВР/ДАИТС, която по същество представлява отмяна на презумпцията за невинност и приемане на презумпция за вина. Такава посока противоречи на основни християнски и демократични ценности.

Според плана на кампанията в събота на 11 октомври 2008 г. от 11 ч. демонстрации в различни форми – от протест до парти, се проведоха едновременно в множество европейски градове, както и в САЩ.

Шествието в София започна от градинката на Народното събрание, премина през бул. Руски и завърши в градинката зад Националната художествена галерия, където на ул. Московска пред сградата на Европейската комисия бе символично погребана Българската конституция, която е нарушена с Наредба 40, а по дърветата бяха окачени компютърни мишки, клавиатури и други аксесоари, които да напомнят на органите, взимащи решения, за отговорността, която им предстои към личното пространство на гражданите. Бе представен и новият модел клавиатура на ДАНС, чийто кабел завършва с клуп. Чуха се и мнения от участниците, че тези, които трябва да бъдат следени, са политиците.
Организаторите от „Електронна граница“ изказаха специални благодарности на ЗЕЛЕНИТЕ за оказаната подкрепа.

Декларация на ЗЕЛЕНИТЕ Интернет