Oткрито писмо до Изпълнителния директор на bTV

Oткрито писмо до Изпълнителния директор на bTV

От Наталия Димитрова, ПП «Зелените»

На вниманието на Вики Политова

Изп. директор, BTV

Относно: излъчено предаване в рубриката „Тази сутрин”, секция „Разговори с гости” на 12.06.2009 г.

Здравей Вики,

Пише ти твоя състудентка от АУБ, която и е жител на Благоевград. В момента работя към ПРООН и съм и кандидат за депутат за НС на Партия „Зелените”.

Тъй като няма никакви други твои официални контакти на сайта на БТВ, надявам се това съобщение да достигне до теб все пак.

Пиша ти по повод излъчените днес интервюта в рубриката „Тази сутрин”, секцияРазговори с гости” от Благоевград в предаването на Николай Бареков. Предаването е качено и на вашия сайт на този линк: http://www.btv.bg/news/news_by_cat.pcgi?cat_id=63. Имам няколко забележки относно организирането на такова предаване, особенно в предизборен период.

Първо, в Благоевград основните политически сили не са само ДПС, ГЕРБ и БСП, както излезе от предаването, а има и много други партии, които познават и активно работят по проблемите на града и които не бяха поканени въобще на този дебат. Ако трябва да бъдем точни ДПС въобще няма позиции в Благоевград и е напълно погрешно един локален проблем на с. Рибново да се пре-експонира и превръща едва ли не в основен проблем на цялата област и на България.

Второ, ако бяхте поканили и други активни политически партии от региона щяха да „изкочат” и други важни за хората от община Благоевград и областта проблеми, защото от предаването ви излезе, че основният проблем на града и областта е дали г-н Башев ще се кандидатира за изборите за НС или не и да се похвали г-н Паскалев какви средства е усвоил от оперативните програми (в който факт разбира се няма нищо лошо, но първо трябва да се изнесат цифри, факти и доказателства и да оценят гражданите на Благоевград дали и доколко тези проекти са били ефективни и нужни за града и областта!).

Ако все пак решите да направите повторно предаване по време или след предизборната кампания за НС, моля имайте предвид и следните по-важни проблеми, от които се интересуват хората на града и областта, и за които няма обществено достъпна информация и разяснение:

Проблем #1. Както посочих и по-горе: колко и какви средства са изразходвани до сега от оперативните програми и други източници за инфраструктурни проекти в областта и какъв е техния ефект? Само давам един пример. С пари на програма Околна среда в началото на годината до кв. Струмско, на излизане от Благоевград в посока Симитли, беше изградена пречиствателна станция. Не знам колко успешна е била тази инвестиция за г-н Паскалев, но ако попитате жителите на квартала – за тях не е! При „неблагоприятна” за тях посока на вятъра – из целия квартал се носи непоносима смрад откъм пречиствателната станция, която през лятото ще превърне живота им в ад. Има и много други примери за такива „успешни инвестиции от структурните фондове” в града и областта, но да не задълбаваме.

Проблем #2: Липсата на инвестиции в социална инфраструктура в населените местта и достъпна градска среда за хора с увреждания. Детските градини и яслите в областта са „кът”, същото се отнася за градски паркове и детски/спортни площадки, зелени площи, места за паркиране и пр. В същото време, хората с увреждания в областта нямат почти никакъв достъп до обществени места за отдих и развлечения, просто защото няма как да стигнат до съответните места.

Проблем #3: Мащабни инвестиции в газопреносни мрежи в областта без предварителна оценка и разяснение на това колко ще струва включването в тази газопреносна мрежа на отделните домакинства, как ще се финансира то и кой ще може да си го позволи. Благоевград е разкопан от 3 месеца почти навсякъде заради прокарване на газопреносна мрежа като на повечето места тръбите са вече положени, но улиците си стоят неасфалтирани и не е ясно дали и кога ще бъдат асфалтирани. Една подобна общинска програма или проект можеше да бъде насочена към въвеждане на ВЕИ в общински сгради като алтернатива на конвенционалните източници, но явно за това няма кой да помисли.

Проблем #4: Невръщане или огромно забавяне на връщането на частни гори и земи в региона. Попитайте колко внесени молби има към момента в Община Благоевград от собственици на земеделски земи и горски площи, които чакат да им се издаде документ за тях и колко е средното време, което един гражданин губи, за да си върне земята, на която е законен собственик, ако въобще дочака този момент.

Проблем#5: Опазване на зелени площи, горските площи и защитени територии/национални паркове на територията на областта. Тук само искам да спомена, че по-големите градове в областта постепенно се превърнаха в бетонени джунгли, а за безразборната сеч и безобразното строене на ски писти и голф игрища и апетитите към строителство на още такива в Рила и Пирин, да не говорим!

Проблем#6: Липсата на силни местни малки и средни предприятияи стабилна местна икономика, както и стимули за развитието им, които да създават „буфер” срещу икономически кризи. Не е тайна, че местната икономика в Благоевград се „държи” на 2та по-големи университета и 2-3 държавни монополиста (НЕК, ВиК, БТК и пр.). А регионът има отличен потенциал за развитие на биоземеделие, алтернативен туризъм, бизнеси свързани с производството и инсталирането на алтернативни източници на енергия и подобряване на енергийната ефективност, ИКТ (в двата университета има силни факултети по компютърни науки) и пр.

Сигурно има и много други неща и проблеми, които могат да бъдат споменати, но мисля да спра до тук.

С най-приятелски поздрави и пожелание да се опитате да представяте местните реалности от България и света в по-обективна светлина,

Наталия Димитрова

AUBG Class of 1999

12.06.2009 г./Благоевград