Отворено писмо на ПП „ЗЕЛЕНИТЕ“ до ПП „Зелена партия“ във връзка с решение на ЦИК, заличаващо регистрацията за предсрочни избори

До:
Националния изпълнителен съвет
на ПП “Зелена партия”
                                                                        
Копие до:
Изпълнителния комитет
на Европейската зелена партия;
Медиите и НПО     

 

Уважаеми дами и господа,

 

Несъвършенствата на Изборния кодекс създават предпоставки за решения и действия ощетяващи правата на българските граждани и организациите им. ПП “ЗЕЛЕНИТЕ” предупреждаваше, че Изборният кодекс е несправедлив и недемократичен, и предостави своите предложения за поправки в него, но те не бяха приети от парламентарно представените политически партии. Един от недостатъците е невъзможността да бъде предоставен срок за допълване на документи и подписи, засягащи регистрацията на субекти, участващи в изборния процес.

 

Такъв подобен прецедент беше и невъзможността да защитим каузата си в провелия се Национален референдум на 27.01.2013 г. Опасенията ни, че тази практика ще съществува и на предсрочните парламентарни избори, се оказват факт – РЕШЕНИЕ № 2323-НС от 29.03.2013, с което се заличава регистрацията на ПП “Зелена партия”.

 

Категорично възразяваме срещу фактическото нарушаване на индивидуалните и колективни права на българските граждани. Убедени сме, че и в Зелената партия съществуват достойни и честни хора, които биха били адекватно политическо представителство на техните симпатизанти.

 

Обръщаме се към вас с готовност, при желание и споделяне на приниципите и програмата на ПП “ЗЕЛЕНИТЕ”, да предоставим на тези членове на ПП „Зелена партия“ възможност за участие в изборите, чрез нашите листи. Предлагаме това да се случи по общия ред и процедури, които са валидни за всички наши кандидати – https://oldsite.zelenite.bg/4999.

 

Убедени сме, че това е една от посоките, в която трябва да върви защитата на демокрацията, зелената политика и опазването на природата в България.

 

30.03.2013 г.                            

София

С уважение:

Борислав Сандов;

Георг Тупарев;

Стоян Йотов

(Съпредседатели на ПП „ЗЕЛЕНИТЕ“)