Събрания, митинги и манифестации – предизвикана позиция

Според съобщение на Правителствената информационна служба, разпространено до медиите, на 23.04.2009 г. Министерският съвет е одобрил проект на нов Закон за събранията, митингите и манифестациите. Предвижда се да бъдат забранени публичните прояви около парламента, президентството, Министерски съвет, в близост до военни обекти, съдебни палати, лечебни заведения и затвори. Забраняват се и блокадите от протестиращи граждани на републикански пътища, мостове, надлези и подлези към тях.

Считаме, че това е поредна стъпка от пътя на пълзящо налагане на диктатура в България. Разбираме, че управляващите желаят да властват комфортно и необезпокоявани от прояви на народно недоволство. Вярваме обаче, че би било далеч по-разумно да се въздържат постоянно да предизвикват раздразнението на гражданите, вместо да се чудят как с глоби и сила да им препречат достъпа до улиците и площадите. Дори в демократичен Китай законът е по-либерален.

Призоваваме българските правителство и парламент да се откажат от приемането на нови ограничения на възможностите за граждански протест. Напомняме на управляващите, че улиците и площадите не им принадлежат (те са публична собственост), както не им принадлежат сградите на правителството и парламента. Както не им принадлежи и правото да творят закони в свой частен интерес и ущърб на гражданите.

Нашите „управляващи“ очевидно са достатъчно уплашени от народната любов. Диагнозата на болните е ясна – маниакална недемократичност със засилен шизоиден пароноичен елемент.
ЗЕЛЕНИТЕ препоръчват много дълга почивка, по-добре пенсия !
А пенсията нека им определят гражданите, от които се страхуват.

С раздразнение
ЗЕЛЕНИТЕ