Декларация по повод подготвяните уволнения на директорите на три от природните паркове

На Природен парк „Витоша“ – Тома Белев, на Природен парк „Врачански Балкан“ – Николай Ненчев, на Природен парк „Странджа“ – Стефан Златаров

ЗЕЛЕНИТЕ категорично и остро осъждаме планираните скандални уволнения на директорите на природните паркове „Витоша“, „Врачански Балкан“ и „Странджа“. С този ход правителството на България ни показа за пореден път, че обслужва единствено интересите на мафиотизирани бизнескръгове, свързани с тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ.

Директорите на тези три природни парка досега успяваха в една изключително тежка ситуация да опазят природата в тях от невъзстановими щети – те просто си вършат работата и я вършат добре. С неправомерното им изгонване би се нанесла една жестока рана на българската природозащитна система и ще бъде ликвидирана възможността за бъдещо ефективно опазване на природата и управление на тези защитени територии.

Това не е изолиран случай, а политика на уволнение на „пречещи“ служители, съвестно изпълняващи задълженията си и пазещи повереното им природно наследство. Така бяха уволнени инж. Васил Петров, директор на НП „Рила“, и държавният служител и експерт по НАТУРА 2000 Борислав Борисов от РИОСВ-Хасково.

Всичко това е част от кампания за преразпределяне на единствения останал незавладян от олигархията ресурс в страната – българската природа. Осъществява се сценарий за тотална феодализация на България. Ясни сигнали за това са приетите наскоро поправки, разрешаващи свободна продажба на държавните гори, както и приетите преди това промени в закона за лова, даващи възможности частници да си „приватизират“ чрез концесии ловни територии с размера на една голяма община.

ЗЕЛЕНИТЕ ще направим всичко, зависещо от нея, за да предотвратим този сценарий. Ще организираме и ще участваме в граждански протести. Ще бъде дадена максимална публичност на действията на тройната коалиция и ще се иска политическа отговорност на ниво Европейски съюз от политическите субекти, подготвили този акт. При реализация на уволненията ще настояваме случаят да бъде обвързан с изплащанията на средствата по оперативна програма „Околна среда“. Ще искаме гаранции от всички останали политически субекти за връщане на тримата директори на техните постове след изборите.

ЗЕЛЕНИТЕ призоваваме медиите да настояват за получаване на позицията на всяка една партия в България по този случай.

За контакти:
Петко Ковачев, съпредседател: 0888 420 453
Андрей Ковачев, съпредседател: 0887 788 218

Текстът на декларацията във файлов формат Декларация директори на природни паркове