Декларация на ЗЕЛЕНИТЕ, 14.01.2009 г.

ЗЕЛЕНИТЕ остро осъждаме групите и лицата, провокиращи гражданския протест, както и полицейското насилие над протестиращите граждани на пл. „Народно събрание“ на 14 януари т.г.

Полицията целенасочено осигури развихрянето на различни провокатори и ликвидира трибуната, от която последователно се призоваваше за мирни действия на протестиращите. Под претекст за бомбена заплаха полицията атакува протестиращите, но една от първите им цели беше помитането именно на високоговорителя на организаторите – с това отнеха всяка възможност на водещите да поставят нещата под контрол или да реорганизират протеста с призив за продължаването му през следващите дни. Атаката на полицията започна без никакво предупреждение. Преди това кордоните, които проверяваха за оръжие и бомби, успяха да „проспят“ онези провокатори, които впоследствие се развихриха, но успяха да отблъснат много граждани, дошли да подкрепят мирния протест.

ЗЕЛЕНИТЕ осъждаме действията на крайни националистически групи, футболни хулигани и маскирани лица, които направиха всичко възможно, за да провокират полицаите и да изпълнят различни закани, тиражирани в публичното пространство през последните дни, че на митинга ще има провокации. Имаше опити тези групи да бъдат предварително изолирани от организацията на протеста, но нито около трибуната, нито сред хората, имаше охраняваща полиция, която да отстрани провокаторите по знак на назначените коменданти. С действията си тези групи работеха в услуга на управляващата върхушка, кмета на София и полицията, за да се постигне планираното ограничаване на правото на гражданите за протест в България.

Граждани, нека не допуснем посегателство върху демокрацията в България! Призоваваме към подкрепа на протестиращите, изпъляване на исканията им и недопускане приемането на нов закон, ограничаващ свободата на митингите и събиранията.

_______________________________
За контакти:

Андрей Ковачев – 0887 788 218
Христо Генев – 0889 418 926