Политическа декларация на ЗЕЛЕНИТЕ за протеста на 14-ти януари, 2009 г.

За подкрепа на протестите на природозащитници,
студенти, земеделци, животновъди и родители

ЗЕЛЕНИТЕ призоваваме всички свои членове и всички Български граждани да подкрепят протеста на 14 януари 2009 г. в 11 часа пред Народното събрание. Ние обаче ги призоваваме да се съобразяват с исканията и реда, създаден от организаторите и да не пристъпват границите на предвидените от тях действия и искания. Не подкрепяме подмяната на тези конкретни искания с други, насочени към безредици и „ловене на риба в мътна вода“. Достигането до безредици ще обслужи в сегашните обстоятелства единствено мераците на анти-демократичните партии и движения за понататъшно свиване на гражданските права. Ние декларираме, че членове на ЗЕЛЕНИТЕ ще подкрепят протеста и ще участват като граждани в него. Приканваме ръководствата на другите партии да постъпят аналогично.

ЗЕЛЕНИТЕ напълно се солидаризираме с конкретните искания на протестиращите. Всички тези искания са резултат от пълното пренебрежение на управляващите от БСП, НДСВ и ДПС към законите и Конституцията на Република България, към международното право и задълженията ни в Европейския съюз. Управляващите също така грубо потъпкват обществения интерес. Те достигат до абсурдни от обществена гледна точка решения, като това да финансират пряко приятелски кръгове и сметки с парите от нашите данъци и да се отблагодряват на своите спонсори като подаряват националното богатство – горите, планините и Черноморското крайбрежие. Клиентелизмът се е превърнал в основен аморален принцип на управляващите ни. Това е причината за тези граждански протести, а не някакви политически задкулисни мераци.

ЗЕЛЕНИТЕ напълно се солидаризираме с декларацията на протестиращите, че Държавата се нуждае от сериозна промяна и въвеждане на механизми за отговорност на всички власти пред гражданите, за граждански контрол и пряко гражданско участие на всички нива на вземане на решения. ЗЕЛЕНИТЕ декларираме, че през последните 10 години в Р България настъпи значителен регрес по отношение демократичността на страната. Възможностите за граждански контрол постепенно намаляват, икономическата олиграхия с помощта на управляващите партии налага пълен контрол върху всички обществени сфери.

ЗЕЛЕНИТЕ обявяваме Кампания за широко обсъждане на „Обществена платформа за промяна в устройството на държавата“, целяща въвеждане на механизми за отговорност на всички власти пред гражданите, за граждански контрол и пряко гражданско участие на всички нива на вземане на решения.

Декларираме, че България не може повече да продължава по този път надолу и да се превръща във все по не демократична държава и своебразен резерват на корупцията и беззаконието в Европейския съюз. Ние декларираме, че единствено гражданското общество може да поведе страната извън това блато. Даването на възможности за пряк контрол и участие на гражданите в управлението е единственото възможно средство за връщането на законността в държавата и за достойно членство в Европейския съюз, без да се срамуваме от самите себе си.

Основният призив на тази кампания е: „ДЪРЖАВАТА ДА БЪДЕ ВЪРНАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“.

13 януари 2009 г.

_______________________

За контакти:
Андрей Ковачев, съпредседател: 0887 788 218;
Петко Ковачев, съпредседател: 0888 420 453;
Христо Генев, организационен секретар: 0889 41 89 26