ДЕКЛАРАЦИЯ на ЗЕЛЕНИТЕ във връзка със загубата на европейско финансиране за България

На 25-ти ноември 2008 г. Европейската комисия отне завинаги акредитациите на две разплащателни агенции (в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството) по предприсъединителната програма ФАР, с което спря окончателно получаването на 220 милиона евро. Други 340 милиона евро по програма ФАР и над 100 милиона евро по програма ИСПА остават блокирани с риск да бъдат също така безвъзвратно спрени. Подобна санкция се прилага за пръв път спрямо страна-член на Европейския съюз.

ЗЕЛЕНИТЕ смятаме, че подобно действие на ЕК не е нито неочаквано, нито изненадващо. Причините за подобна драстична стъпка са само и единствено в системата за финансово управление на тези фондове в България. Изискванията за работа на такива системи са детайлно разработени като част от практиката за добро финансово управление (sound financial management), които задължително се прилагат при всички процедури и разходи, финансирани със средства от бюджета на ЕС. По-конкретно тези причини могат да бъдат обобщени така:

липсата на политическа решимост за налагане на законовите процедури и на пълна прозрачност при управлението на европейските фондове от страна на правителството и на отделните министерства;
огромно количество преки и косвени корупционни схеми и конфликти на интереси, които са обхванали институциите на централната и местната власт;
безхаберието и безсилието на БСП, ДПС и НДСВ, които нямат капацитета и волята да пресекат мръсните практики;
пасивността, ниския капацитет и политическата зависимост на съдебната система;
най-накрая причината е в отказа от вникване в духа на европейското законодателство, от разбиране какви са целите му и какъв е смисълът на европейските общностни цели.

Приказките за липсата на административен капацитет в България вече не са актуални. Много хора, които въплъщаваха трудно създадения капацитет на администрацията, бяха принудени да напуснат под натиска на политически и корупционни интереси. Други сами решиха да се дистанцират от подобна система. С други думи, след 2006 г. капацитетът беше умишлено разрушаван. Много по-голям проблем е липсата на политически ангажимент у властта да прилага духа и буквата на европейското законодателство.

България не излъчва положителни сигнали. Има няколко изолирани позитивни резултата, но те са крайно недостатъчни и нееднозначни. Като цяло българските институции не показват споделено и необратимо желание за да получи България доверието на европейските данъкоплатци.

Първите реакции на управляващите затвърждават разбирането за тяхната управленска неадекватност и за отчуждеността им от принципите на европейската солидарност. По този начин те поемат риска страната да загуби всички други средства по програмите на ЕС, с което ще блокира интегрираното развитие на българските региони и на бизнеса.

В допълнение към този риск, България е застрашена и от налагане на нови милиарди евро преки санкции за неизпълнение на преговорни ангажименти, части от които трябва да се финансират с еврофондовете. За тяхното успешно изпълнение министерствата и агенциите трябва да започнат реално прилагане принципа на партньорство, вместо да обвиняват Комисията в липсата на такова.

ЗЕЛЕНИТЕ смятаме, че решението на ЕК е безапелационна и еднозначна присъда за бездействията и усукванията на българските институции. След подобна присъда са необходими оставки – сега и веднага. ЗЕЛЕНИТЕ първи поискахме оставки след публикуването на мониторинговите доклади на ЕК за България през юли т.г. Посочихме над 30 конкретно виновни минситри, заместник-министри, шефове на дирекции и директори на агенции. Наглостта и пренебрежението на кабинета, отказът да се действа решително, доведоха до днешния позор.

Днес за начало очакваме незабавните оставки на екипите (министър, заместник-министри и шефове на съответните дирекции, работещи с европейски средства) на министерството на финансите и министерството на регионалното развитие, както и оставките на вицепремиера за европейските фондове и министъра по европейските въпроси. Други оставки трябва да ги последват скоро след внимателен и безкомпромисен анализ.

Без оставки и без нови хора и правила, без споделяне на общите ценности и спазване на общите правила на играта, България е заплашена да загуби всички средства, които са предвидени от Европейската комисия за страната. Успешната работа с парите на Европа не се постига с кампании от бригадирски тип, а с упорита и дългосрочна работа, основана на визия за развитието на страната, която е в съзвучие с общото развитие на Европа. Крайно време е да спрем да гледаме на европейските фондове като на кьорсофра за угощаване на послушни политици и бизнесмени, а като на реална възможност за постигане на устойчивото развитие на България!